23 Eylül 2017 Cumartesi

No:15.4 - Arjantin


Gezimin 15. ülkesi olan Arjantin.. İşin aslı bir hayli merak ettiğim bir ülkeydi. Buenos Aires, Patagonya, futbol ve Arjantin Bifteği'nin ünü, okyanusları aşıp ülkemize kadar ulaşmış durumda. Şöyle bir geriye dönüp baktığımda Arjantin'i ve Arjantinliler'i çok pozitif hatırladığımı görüyorum. Ayrıca hayatımda ki ilk otostop deneyimim de Arjantin'e nasip olduğundan bu ülkenin bende ki yeri bi' ayrı önemlidir. 

Yaklaşık olarak 3.5 ay kalmışım Arjantin'de. Bu kadar pahalı olmasaydı kesinlikle çok daha uzun kalırdım diyebilirim. "Nasıl gezdin, rotan neydi bu 3.5 ay boyunca?" sorularını duyar gibiyim :) Bildiğiniz üzere yazılarımı bugünden geriye ve ileriye dönük olarak ikiye ayırıyorum. Bu sebepten Arjantin'e, Şili üzerinden geldim ve Şili-Arjantin sınırını birkaç kez geçtim. Ayrıca 14. ülkem olan Uruguay'a da Arjantin üzerinden geçtim. Son olarak şu an bulunduğum ülke olan Paraguay'a da Arjantin üzerinden geldim. Biraz karışık geldiyse şu şekilde rotamı paylaşayım;


Arjantin Rotam
Daha net görebilmek için; 



#21-Puerto Iguazú

Iguazú Şelaleleri, Arjantin

Görmüş olduğunuz üzere son durağım Iguazú Şelaleleri'nin yer aldığı Puerto Iguazú (Ya da yerli dilindeki esas manasıyla Büyük Su Limanı) şehri oldu. Buraya Posadas şehrinden geldim. Esas planım Posadas şehrinden Paraguay'a dönüp, Ciudad del Este şehrine gitmek ve orada konaklamak şeklindeydi. Fakat Paraguay sınır polisinin, ülkeyi terk ederken çıkış damgası vurmaması üzerine ülkeye Posadas-Encarnación sınırını kullanarak giremedim. Durumu açıklamama rağmen çözüm için rüşvet isteğiyle karşılaşınca sinirlenerek Posadas'tan otostopa başladım. 1-2 kısa yolculuktan sonra bir taksi benim için durdu. Taksiciye otostop çektiğimi, param olmadığını söyledim. O da biliyorum, dert değil dedi. Böylece 200-250 Km'lik taksi yolculuğuna 5 kuruş para ödememiş oldum :) 

Fakat macera daha bitmemişti. Çünkü kalacağım yer, Paraguay'ın Ciudad del Este şehriydi ama ben Arjantin'in Puerto Iguazú şehrindeydim. Sorun şuydu, internetten ve arkadaşlarımdan edindiğim bilgilere göre Paraguay ve Brezilya arasında sınırdan içeriye doğru 50'şer Km boyunca sınır kontrolü yoktu. Yani teknik olarak sabah giremediğim Paraguay'a başka bir sınırdan, kontrole uğramadan aynı günün akşamında girebiliyordum. Tabi bunun için önce Arjantin'den Brezilya'ya, sonra da Paraguay'a kara sınırlarından geçerek girmeliydim. 


Üçlü Sınır (Paraguay-Brezilya-Arjantin)

Şansıma, Arjantin sınırından Paraguay'a direk otobüs buldum. İşin sürprizi, Brezilya gümrüğünden durmadan geçmek oldu. Çünkü, Arjantin'e geri dönebilmek için Brezilya giriş damgasına ihtiyacım vardı. Fakat otobüs direk Paraguay'a gidiyordu. Mecburen otobüsten kavga dövüş indim ama an itibariyle Brezilya topraklarındaydım. Yani Brezilya'ya kaçak girmiştim! Bir belediye otobüsü bulup sınıra gittim fakat otobüs şoförüyle anlaşana kadar resmen göbeğim çatladı çünkü Brezilya'da Portekizce konuşuluyor fakat ben sadece İngilizce ve İspanyolca konuşabiliyorum. Neyse ki sınıra kadar gidip pasaportumu damgalatabildim. Sonrasında da Paraguay'a planladığım gibi kaçak olarak girdim :) 

Bu serüvenimin ardından biraz da Puerto Iguazú'dan bahsedeyim. Puerto Iguazú ya da Iguazú limanı, Missiones eyaletinin en meşhur şehridir. Bununla birlikte yine bu bölge, dünyanın en popüler üçlü  sınırlarından biridir. Bu sınır Paraguay, Brezilya ve Arjantin arasındadır. 



Üçlü Sınır, Paraguay

Fakat şehrin esas ünü Iguazú Şelalaleri'nden gelmektedir. Şelaleler, Arjantin'le Brezilya arasında kalan Iguazú nehrinin dökülmesiyle oluşmuştur.


Iguazú Şelaleleri, Arjantin

Şimdi gelelim esas soruya; hangi taraf daha güzel?

Bunun cevabını aşağıda paylaşacağım tabloya göre cevaplayabilirsiniz.

                                         Arjantin       Brezilya
Modernlik                             û                   ü
İngilizce seviyesi                   û                   ü
Manzara                               ü                   û
Macera                                 ü                   û
Zorluk                                  ü                   û
Keyif                                    ü                   û


Şeytanın Boğazı, Iguazú Şelaleleri, Arjantin

Özetle; fotoğraf çekmek için Brezilya, orayı gerçekten hissetmek içinse Arjantin. İkisine de gideceksiniz önce Brezilya'dan başlayın.


#20-Posadas

Posadas, Missiones eyaletinin başkentidir. Paraguay'ın 3. büyük şehri Encarnación'un hemen karşısında yer almaktadır. En büyük turistik özelliği İspanyol sömürü yıllarında Cizvitler tarafından yapılan San Ignacio Miní harabeleridir.


San Ignacio Miní

Bu harabeler, misyonerlerin yerlilere Hıristiyanlığı ve Batı kültürünü öğrettiği yerleşkelerden biridir. Ünü, bölgedeki bütün yerleşkeler arasında en iyi korunmuş olmasından gelmektedir.

Bir de bu alanla ilgili ek bilgi paylaşayım. 1986 yapımı, başrollerini Robert de Niro ve Jeremy Irons'ın oynadığı ünlü The Mission filmi de burda yaşamış misyonerlerin ve yerlilerin hayatını anlatmaktadır. 


#19-Corrientes

Paraguay'a geçmeden önce Arjantin'deki son şehrim Corrientes (Korrientes) eyaletinin başkenti olan, aynı isimli Corrientes şehriydi. Paraguay'ın güneyini, Arjantin'den ayıran ve meşhur Iguazú Şelaleleri'nin kaynağı, dünyanın 8. en uzun nehri Paraná Nehri, şehrin en önemli yanını oluşturuyor. 


Corrientes ve Paraná Nehri

İsmi, şehri kuran San Juan de Vera de las Siete Corrientes (Yedi Akıntıların Vera'lı Aziz Juan'ı) isimli azizden gelmekte olup zamanla Corrientes (Akıntılar) olarak kısaltılmıştır. Günümüz Arjantin'inde İspanyollar öncesi zamanda yaşamakta olan Guarani halkının etkisi az da olsa görülmektedir. Tabi ki bu durum, Guarani halkının günümüzde hâlâ Paraguay'da yaşamını sürdürüyor olmasından kaynaklanmaktadır. 

CorrientesParaguay'ın başkenti Asunción ve Arjantin'in başkenti Buenos Aires arasında kaldığı için tarihsel olarak önemli bir şehir olmuştur. Şehir merkezi pek turistik olmasa bile, benim gitmediğim fakat fırsatı olanların gitmesini tavsiye ettiğim, Corrientes Eyaleti'nde yer alan Parque Nacional Iberá (Iberá Sulak Alanları Milli Parkı) bu bölgenin en önemli noktasıdır. Dünyanın 2. büyük sulak alanı olan bu milli park "parlak su" anlamına gelen ismini Guarani dilinden almıştır. 


#18-Resistencia 

Resistencia, tıpkı Corrientes örneğinde olduğu gibi, aynı isimli eyaletin başkentidir. Bu iki şehri ayıran şeyin Paraná Nehri olduğunu daha önce söylemiştim, birleştiren ise General Belgrano Köprüsü'dür. 


General Belgrano Köprüsü

Bu uzun köprüyü geçtikten sonra Resistencia (Direniş) şehrine varıyorsunuz. Şehir ismini Guaycuru yerlilerinden Toba'ların misyonerlik faaliyetlerine direnmesinden almaktadır. Resistencia, İspanyol asimilasyonuna boyun eğmeyen bu yerliler yüzünden, Corrientes'e kıyasla çok daha yeni ve modern bir şehirdir. Turistik olmamasına rağmen, bu eksikliğini sanatla doldurmuştur. Sokakların büyük bölümü heykellerle kaplı, sanatsal aktivitelerin ön planda olduğu bir yerdir.


#17-Paraná

Entré Ríos eyaletinin başkenti olan Paraná adını, kıyısına kurulduğu Paraná Nehri'nden almaktadır. 16. yüzyılda komşu şehir Santa Fe'den gelenler şehri kurmuştur. Paraná, Santa Fe'ye kıyasla daha küçük ama daha modern bir şehirdir.


Paraná

Paraná'ya, Santa Fe'den bir tanıdığımın hediye ettiği tekne turuyla gitmiştim. Tekneyle 1-1,5 saat sürüyor yolculuk fakat İstanbul boğazı kadar, belki de daha geniş ve dünyanın en uzun nehirlerinden biri olan bu nehirde tekne turu yaparak görmek gerçekten çok güzel bir deneyim oldu. 


Paraná Nehri


#16-Santa Fe

Santa Fe, aynı adlı eyaletin başkenti olmakla birlikte Arjantin'in önemli şehirlerinden biridir. Önemi, verimli topraklardan oluşması ve Paraná'ya nerdeyse komşu olmasındandır. Nerdeyse demenin sebebi, nehre bir kanal vasıtasıyla bağlı olmasıdır.


Şehri Paraná'ya bağlayan kanal
Şehir 16. yüzyılda kurulmuş ve ekonomik olarak Arjantin'in en önemli şehirlerinden biridir. Fakat ne yazık ki turistik olarak çekici bir yer değil. Tarımsal üretim ağırlıklı bir yer olduğundan, nehir boyunca Arjantin'in kuzey sınırlarına giden yolda kalmasa ziyaret edilmesi lüzumsuz bir yerdir. Ayrıca güvenlik bakımından da ülkenin tehlikeli şehirlerinden birisidir.



9 Ağustos 2017 Çarşamba

Sen kimsin ya?! / Who is this dude? / ¿Quien es este loco?

TÜRKÇE

Merhaba millet :)

Ben Yalın Çetiner. Uluslararası İlişkiler mezunu bir gezginim. Yüksek lisans yapmak yerine koca bir kıtayı keşfedip yeni arkadaşlıklar kurmak, buralardaki insanların dillerini ve kültürlerini öğrenebilmek ve "uluslararası bir insan" olabilmek maksadıyla çıktığım bu yolda 15 ayı aşkın süredir Amerika Kıtası'nda gezmekteyim. Amacım, sizlerle kendi deneyimlerimi paylaşmak ve bütüne katkı sağlamak. 

Gezi yazımın sistemi sanırım başka yazarların sisteminden biraz farklı olacak. Sanırım dememin sebebi daha önce bu tip bir sistemle karşılaşmamış olmam. Sistemim çok basit. Değişik bir şey denemek maksadıyla yazmaya başladığım bu yazıları bugünden itibaren ikiye ayırarak yazıyorum. Kısaca, şu an Paraguay'ın başkenti Asunción'dayım ve yazdığım yazıların bir kısmı buraya gelmeden önceki duraklarımla alakalı, diğer kısmı ise buradan sonraki duraklarımla alakalı olacak. Yani bugünü milat kabul ederek bugünden öncesi ve bugünden sonrası şeklinde yazacağım :) Fakat bunu bir kademe daha zorlaştırarak yazılarımı İngilizce ve İspanyolca'ya da çevireceğim ki katkı sağladığım bütün, daha geniş bir kitle olsun.

Patlamış mısırınızı ve çayınızı alıp beni bekleyin anacım! :)

Çöldeki El / The Hand of Desert / El Mano del Desierto
ENGLISH

Hi all of you people whom I met or may meet in near future :)

I'm Yalın Çetiner, an International Relations major graduate and a traveller. Instead of doing a master's degree, I started my journey to rediscover America, making new friendships, learning the languages and cultures of the people of this continent and to be an "international person". I've been travelling for more than 15 months in America. My aim is, sharing my experiences with you to contribute to all.

I guess the system of my blog will be slightly different than others just because I haven't seen anything similar to this. It's really simple. I'll divide my stories as past and future. So, I am writing these lines in Asunción, Paraguay. This means, I take today as a milestone. Therefore, my stories will be like, my stops before Asunción and after Asunción :) Also, to contribute a bigger community, I'll write it in Turkish, English and Spanish.

Fasten your seatbelts before we start the journey :)


ESPAÑOL

Hola chicos :) 

Soy Yalın Çetiner. Estudié Relaciones Internacionales y soy un viajero Turco. En lugar de hacer un máster, empecé mi viaje para conocer América, hacer amigos, aprender el idioma, las culturas y para ser "una persona internacional". Hace 15 meses estoy viajando por América y mi objetivo es compartir mis experiencias con ustedes y contribuir con todos. 

Creo que el sistema de mi blog es un poco diferente al de otros. Es muy fácil. Empecé a escribir mis historias para probar algo diferente. Por eso, voy a dividir mi historia a la mitad. Así que, estoy escribiendo estas frases en Asunción, Paraguay. Esto significa que tomo este día como un hito. Pues, mis historias van a ser como, mis paradas antes de Asunción y después de Asunción :) Además, para contribuir con una comunidad más grande, escribiré en Turco, Inglés y Español. 

Sujeten sus cinturones de seguridad antes de empezar el viaje :)


And Dağları / The Andes / Los Andes

No:15.2 - Arjantin

#10-Mar del Plata  Mar del Plata Mar del Plata, Arjantin Bahia Blanca'dan 1.5 günlük zorlu bir otostop macerası ile gele...